Vrijheid in het kwadraat = Geluk in het kwadraat

kunstenaars verdienen beter

Vrijheid in het kwadraat = Geluk in het kwadraat

 Onlangs deed ik een ontdekking. Kunstenaars en ondernemers hebben één grote gemeenschappelijke droom: VRIJHEID. Vraag een ondernemer waarom hij dit edele beroep heeft gekozen en steevast zit vrijheid bij de top drie. Voor kunstenaars geldt dat net zo. Hoe grappig is dat?

Tel deze twee vakken bij elkaar op en je hebt de natte droom van het menselijk ras. Gepassioneerd als creatieve zelfstandige treed je de ultieme vrijheid tegemoet. Vrijheid in het kwadraat. Je bent een inspirator. Jij hebt een gift voor de wereld die anderen op waarde weten te schatten. Je krijgt betaald voor het meest persoonlijke wat je hebt: jouw creatieve gift.

En trouwens, dat vind jij niet alleen; de hele mensheid is het met je eens! Kwijlend droomt de talentloze medeburger weg als hij kunstenaars hun plek in de maatschappij ziet innemen. “Er is niets mooiers dan met je passie je brood verdienen,” mijmert hij in zichzelf.

De realiteit?

Maar hoe reëel is dit beeld? Hoe vaak komt dit ideale plaatje voor? De waarheid is dat al die positiviteit voor de meeste creatieven helaas niet is weggelegd. Geen vrijheid-tot-de-macht-twee voor hen. Ze verdienen amper genoeg geld om de huur te betalen. De droom naar vrijheid² bleek een fata morgana die met iedere stap naar de horizon spontaan verdampte. Drama ligt op de loer. Want… waar hoge pieken zijn, zijn diepe dalen.

Weet je wat het is? Een ‘gewone’ ondernemer die niet succesvol is, is ‘gewoon’ een on-succesvolle ondernemer.

Daar kun je natuurlijk van alles over roepen.

“Ach, ik was niet zakelijk genoeg, niet hard genoeg.”

“Ja, maar de crisis kwam opeens! De concurrentie ging dumpen onder de kostprijs.”

“Weet je, tegen China kan ik niet op hè.. .”

 

Ok, de niet succesvolle kunstenaar roept.

“De wereld begrijpt mijn kunst (nog) niet… ze zijn er nog niet klaar voor.”

“Mensen hebben geen geld over voor kwaliteit, tsja…”

“Mijn galerie doet niet genoeg voor me.”

“Iedereen denkt tegenwoordig foto’s te kunnen maken met hun smartphone.”

 

Maar nu komt het…

Waar de ondernemer een mondiaal spel is ingestapt, een manier ontdekt heeft hoe hij NIET wint en dit vervolgens heeft aangepast naar een winnende strategie, schiet de zelfstandig kunstenaar in een existentieel-vacuüm-te-vroeg-van-de-moederborst-niet-gezien-worden-SYNDROOM (zo dat is er uit!). Hij is immers persoonlijk verstrengeld geraakt met zijn kunst. Zijn ziel en zaligheid ligt erin, zijn identiteit is ervan afhankelijk geworden.

Geen succes betekent voor de kunstenaar een mislukte identiteit, een mislukt leven en veel azijnpissen.

Kan de Vrijheid²-droom werkelijkheid worden?

 Ja. Maar daarvoor is een shift nodig in je mindset. Het idee van geld verdienen met je passie is namelijk in mijn visie klinkklare onzin.

Sterker nog, met je passie je geld verdienen is een overschatte droom die vaak in een nachtmerrie eindigt!

Of in ieder geval een met-de-staart-tussen-de-benen-aftocht impliceert. Waarom? Omdat deze kunstenaars diep van binnen hopen klaar te zijn na het passievol creëren. Dat hun genialiteit voldoende is. “Waarom staan er toch geen rijen kopers buiten mijn atelier te smachten naar mijn nieuwste creaties? En waarom is een post op Instagram niet genoeg voor de mensen om een mooi bod te doen?”

Ik ben ervan overtuigd dat dit anders kan. Hoe kun je dit idee van ‘passie’ en ‘geld verdienen’ aanpassen, zodat het wél werkt? Door de passie te verleggen van je product naar de klant. De zin klinkt dan zo:

Met passie je geld verdienen met je eigen kunst als product.

Met passie geld verdienen betekent dat je je verdiept in je klanten, dat je ze helpt om jouw kunst te kunnen kopen en dat je van ze houdt. Dat je nog eens iets van je laat horen. Ook dat je lol gaat krijgen in je platforms, dat je deelt waar je mee bezig bent, wat je beweegt, wat jouw verhaal is. Maar misschien is nog het allerbelangrijkste om andere ondernemers als je collega’s te gaan beschouwen.

Je stelt je netjes voor met : “Ik ben ook entrepreneur” of nog mooier “Peter, gepassioneerd ART-repreneur. Aangenaam.” Want ja, die ondernemer ben je ‘gewoon’.

Als jij vrijheid² wilt ervaren, zul je de ondernemer in jezelf moeten omarmen. Dan ligt geluk² aan je voeten.

***

Jouw ART-repreneurschap: own it!!

Zet je creativiteit ook in om je brood te verdienen. Ik noem dit ART-repreneurschap. Het zijn ondernemersvaardigheden die je kunt leren. Ik begon ooit met niets op een zolderkamer. Nu heb ik een prachtig bedrijf in de kunst, met tientallen medewerkers. Zo ver was het nooit gekomen als ik me niet had ontwikkeld in ondernemerschap. Sterker nog, voor mij is er niets mooiers dan op een creatieve manier ondernemen!

 

Als je je de mindset van een ART-repreneur eigen maakt, dan kan het niet anders of je zult succesvoller zijn. Ik help je er graag mee.

https://www.petermaasdam.com/aanbod-kunstenaars-verdienen-beter/

Kunstenaars Verdienen Beter

Leave A Response

* Denotes Required Field