STOP met geloven in jezelf!

STOP met geloven in jezelf!

Je hoort wel eens dat je in jezelf moet blijven geloven. Met dit soort uitspraken is niets mis. Klinkt fijn, positief, liefdevol. Wie kan hier nou iets op tegen hebben?

Nou ik dus.

Wat is het probleem met die uitspraak?

Als je niet in jezelf gelooft, is dat gewoon zo op dat moment. Aanleidingen zijn er plenty: hormonen, slecht geslapen, foute opmerkingen uit je omgeving en ga zo maar door. Maar het gevolg ervan is vaak dat je uit je doen raakt. Je gaat twijfelen. Zeker in ondernemerschap en creatief ondernemerschap kan dit leiden tot uitstelgedrag en het verliezen van vaart. Je ego neemt het roer van JOUW business over.

Opeens bel je die prospect niet na, met het gevolg dat hij naar een ander gaat en jij minder omzet maakt. Of je deelt je boodschap minder op social media en lift mee op negativiteit van anderen, waardoor je je geloofwaardigheid verliest en mensen niet meer weten waar je voor staat. Het kan ook zijn dat je achter nieuwe ideeën aan gaat lopen die nog lekker vrijblijvend zijn. Veilig dromen en gebieden verkennen waarin je (nog) niet geraakt kunt worden, om de simpele reden dat je je hoofd nog niet boven dat maaiveld uitsteekt.

Het gevolg? Uiteindelijk leidt dit tot een stagnatie van de beweging die je als ondernemer ingezet hebt. Ineens heb je een kudde mammoeten nodig om daar weer de gang in te krijgen. Allemaal zaken die je nu precies niet kan gebruiken.

 

 Waarom moet je niet in jezelf WILLEN geloven?
Het zou COOL zijn als je je zelf aan je haren uit het moeras van niet-in-jezelf-geloven weet te trekken. Daar zullen vast ook wel weer trainingen voor zijn. Het punt is echter dat je in een jojo-situatie terecht kan komen. Vergelijk het met het afvallen-jojo’en. Kilo eraf kilo erbij. Het wordt een systeem op zichzelf, niets met blijvend resultaat, maar je blijft het keer op keer proberen. En alles wat je aandacht geeft groeit! Ook het negatieve.

 

‘Geloven in jezelf’ wordt vaak als voorwaarde gezien om goed bezig te zijn. Dat is nou juist een van de grootste valkuilen in ondernemersland. Maar luister… ondernemers gokken niet. Ze hangen de toekomst van hun business niet op aan externe factoren (zoals het wankelende ego), want die heb je niet in de hand. Zij nemen heus weleens risico’s, maar dat is wat anders.

Waarom zou je afhankelijk willen zijn van iets zoals geloof? It doesn’t make sense!

Wat mij betreft is geloven in jezelf een overschat fenomeen. Het geeft je een excuus om achterover te leunen: “Ik voel mijn kracht gewoon even niet!” En dat terwijl er werk aan de winkel is…

Hoe dan wel?
Kies de weg van de meeste weerstand en je zult merken dat het de weg van de minste weerstand zal zijn.

Lees die zin nog eens.

Kies de weg van de meeste weerstand en je zult merken dat het de weg van de minste weerstand zal zijn.

Hij is wat cryptisch en ogenschijnlijk tegenstrijdig. Maar het is wél waar het om draait.

 

Wat je nodig hebt is BEWIJS dat je wel goed bezig bent, dat je resultaten boekt. Op die manier ga je weer in jezelf geloven. En wanneer dat vertrouwensdipje een barricade opwerpt om in beweging te komen, dán ga jij die weerstand overwinnen door gewoon in actie te komen. Daarna ben je gewoon aan het werk. Vaak is het bezig zijn met zinvolle zaken al genoeg om het ‘zorgen-deel’ van je hersenen te overrulen.

 

Waar het om gaat met ondernemerschap is dat je iets opbouwt. Consistentie is hierbij van groot belang. Laat je daarom niet van je padje brengen door conjunctuurschommelingen in je zelfvertrouwen. Dit zal dan je uiteindelijk het minste-weerstand-pad opleveren!

 TIPS

 • Zelfvertrouwen komt en gaat. Daar kunnen vele redenen voor zijn. Alleen deze wetenschap kan je al vertrouwen geven.
 • Vraag jezelf af waar jij EXACT dit zelfvertrouwen voor nodig denkt te hebben. De kans is groot dat je op gebieden terecht komt waar (soms terecht) werk aan de winkel is. Ga vervolgens dit werk doen!
 • Verdiep je in zaken als Boeddhisme. Daar wordt altijd de vraag gesteld: “Wie is degene die het zelfvertrouwen ervaart?” Het antwoord op deze vraag: “JIJ, de waarnemer.” Die waarnemer, dát is wie je bent, met of zonder zelfvertrouwen. De drang naar zelfvertrouwen komt van je schreeuwende Ego die graag een lapje voor het bloeden wilt, omdat JIJ dingen wilt doen die vreemd zijn en die hij niet… vertrouwt.

 

Leve het ART-repreneurschap

Xx

Peter

 

Jouw ART-repreneurschap: own it!!

Zet je creativiteit ook in om je brood te verdienen. Ik noem dit ART-repreneurschap. Het zijn ondernemersvaardigheden die je kunt leren. Ik begon ooit met niets op een zolderkamer. Nu heb ik een prachtig bedrijf in de kunst, met tientallen medewerkers. Zo ver was het nooit gekomen als ik me niet had ontwikkeld in ondernemerschap. Sterker nog, voor mij is er niets mooiers dan op een creatieve manier ondernemen!

 

Als je je de mindset van een ART-repreneur eigen maakt, dan kan het niet anders of je zult succesvoller zijn. Ik help je er graag mee.

https://www.petermaasdam.com/aanbod-kunstenaars-verdienen-beter/

7 Comments

 • Erik van der Krogt

  Reply Reply 26 december 2017

  Heel goed om het zo te benaderen. Consistentie is het “key word” bedankt en fijne feestdagen.

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 12 januari 2018

   Ha die Erik,
   dank voor je opmerking en veel succes!

 • Anna

  Reply Reply 1 juni 2018

  Hoi,
  Wat een mooie benadering. Ik zeg altijd tegen mensen dat ze in zichzelf moeten geloven. Ik besef nu pas, dat dit ook een druk kan geven, die helemaal niet nodig is. Ik kan beter nu zeggen, hee joh das helemaal niet erg. Neem de weg van de meeste weerstand, en je zult zien dat je gaat geloven in hetgeen wat je aan het DOEN bent. Cool thanx Anna

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 12 juni 2018

   Cool Anna, groet peter

 • Suze

  Reply Reply 15 augustus 2018

  Hele mooie zin : Kies de weg van de meeste weerstand ik heb `m uitgeprint en hang `m op. Dank je wel Peter.

 • Hallo Lieve mensen,ik herken me hier zo erg in.er werd tegen mij altijd gezegd.JIj bent zo anders dan de rest ik ben een HSP er.Dit maakt mij tot een een uniek mens.Ik was altijd al iemand die tegen de stroom in ging zwemmen.Ik heb áltijd al een bepaalde visie voor ogen gehad in mijn creativiteit.Wat ik ook zeker ga verwezenlijken.Ik heb dat altijd tegen mezelf in de spiegel gezegd.Dus dat ga ik dan ook realiseren wat de mensen er ook over zeggen bij mij.Het woord geloof kan ook iets positiefs voor mij betekenen.Dat herft bij mij met mijn eigen visie te maken over mijn eigen levensstijl.

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 3 september 2020

   Mooi te horen Siebrig, succes en voor meer kennis weet je me te vinden,
   Groet Peter

Leave A Response

* Denotes Required Field