Maken kunstenaars misbruik van het begrip; “Authentiek”?

kunsetnaars

Maken kunstenaars misbruik van het begrip; “Authentiek”?

Heb je jezelf wel eens één van de volgende statements horen zeggen? “Nou, zo ben ik niet.” “Dat past niet bij me.” Of “Dan verlies ik mezelf, dan ben ik niet meer echt.”

Ik hoor ze vaak. Bijvoorbeeld als excuus van creatieven als ik vraag waarom ze niet meer zichtbaar zijn, of meer aan sales doen. Hierbij doen ze een beroep op hun authenticiteit. Eenmaal warm genesteld binnen dit begrip dat staat voor echt, betrouwbaar, origineel, ben je veilig geland in het midden van je comfortzone. Je steekt je hoofd net boven het muurtje van deze zone en je kijkt genoegzaam rond naar dat gebied erbuiten. Voor jou is het zo helder als wat; ‘Binnen de muren ben je authentiek, de wereld erbuiten is die van zelfverloochening.’

 Het komt ergens vandaan…

Voordat je jezelf nu afschiet van; ‘Zie je wel ik ben geen goede creatieve ondernemer (ART-repreneur)”, laten we even wat verder kijken naar waar dit fenomeen vandaan komt.

Zo is tegen mijn studenten op hun Kunst Academie vaak gezegd zich te moeten voorbereiden op armoede. Zoek een goede bijbaan oftewel een kansloos verdienmodel als creatieveling. Denk je dat dit meehelpt om ondernemerskansen te zien, laat staan te grijpen?

Wat tref je aan om je heen? Andere creatieven die weinig tot niets verdienen met hun kunstuitingen. Die met bijbaantjes de huur, een droge korst brood en een gratis wijntje bij elkaar schrapen. Ze ruilen hun diensten en producten zwaar onder de prijs die ze zouden moeten vragen. En er is een hoop geklaag daarover. Vooral over de wereld die niet bereid is te betalen voor hun creatieve genialiteit; de klant, het rijk, het Mondriaanfonds.

Is er dan echt niets om over te klagen?

Ok, één ding wil ik de creatief ondernemer meegeven als “een handicap”. In tegenstelling tot een schroevendraaierverkoper heeft een kunstenaar een persoonlijk product. Dit betekent dat een schroevendraaierverkoper zich niet persoonlijk aangesproken hoeft te voelen als zijn product wordt afgewezen. Bij een kunstenaar werkt dat anders… Als zijn creatie wordt afgewezen, of simpelweg niet als warme broodjes te toonbank over gaan, ervaart hij dit als een persoonlijk verlies. Oftewel mijn product deugt niet, dus ik deug niet.

NR 14: “Ieder nadeel heb zijn voordeel.”

Je hoeft niet Cruijff te zijn, maar als je het voordeel niet ziet dat je als creatief ondernemer hebt om je te onderscheiden dan is het beste advies om schroevendraaierverkoper te worden. Of om je professionele creatieve carrière in de toekomst als hobby te gaan praktiseren. Je gelooft namelijk niet in het feit dat je een van de mooiste beroepen hebt gekozen die er is.  Deze wetenschap dat je een soort “GOD” bent op deze wereld, zou je instaat moeten stellen te geloven in een grotere missie; Niet alleen van creëren, maar ook van de brug slaan naar jouw publiek. Immers kunst die op een zolder staat weg te kwijnen, of voor een paar tientjes op internet gedumpt wordt zal nooit de waarde geven waarvoor het bedoeld is. Toch?

 

 Wat laat je liggen door deze cirkelredenatie?

Kortom er zijn geen verzachtende omstandigheden om je achter authenticiteit te verschuilen als het gaat om jouw zichtbaarheid. Je hoeft heus niet minder Echt, Betrouwbaar of Origineel te zijn als je je werk een stap verder brengt. Net zoals je ooit geïnvesteerd hebt om je te bekwamen om mooie creaties te maken zal je dit ook moeten doen op het gebied van jouw ondernemerschap. Persoonlijk leiderschap zal hierbij een grote rol spelen. Niet iedereen stapt meer kinderlijk enthousiast de wereld in met zijn creatie onder de arm. Tada! Hier ben ik. Ieder mens heeft issues en heeft een primaire zelfafwijzing. Meestal in het verlengde van; “Ik ben niet goed genoeg.” Maar de waarheid is; ‘Het is onze, human condition’. Voor veel mensen niet een echt dagelijks probleem, maar voor de kunstenaar wel. Hij of zij zal hiermee aan de slag moeten.

Daarnaast is er praktische kennis nodig. Vooral over ondernemerschap. En naast deze kennis ook vaardigheden. Net als je ooit hebt leren fietsen en zwemmen. Een leerproces met waarschijnlijk dezelfde tegenslagen, ups en downs. Maar kom op, je kan nu toch fietsen en zwemmen? Ja of nee? Nou dat bedoel ik.

 

Authentiek ART-repreneurschap

Wat een gedoe allemaal! Heb je dit allemaal nodig om je kunst aan de man te brengen? Kan een galerie, een manager, een agent, mijn man of vrouw dit niet doen? Misschien wel, misschien niet, maar wil jij dit belangrijke aspect van jouw succes wel uit handen geven? Moet je dat überhaupt willen? En wat als dat misgaat, deze samenwerking…

MIJN ADVIES; Word ART-repreneur!

En in het kader van dit BLOG een authentieke ART-repreneur. Authentieke ART-repreneurs fixen het lekker zelf op hun eigen wijze. Hoe eerder je met deze reis begint hoe beter. Ondernemerschap vind ik één van de mooiste manieren om in deze wereld te staan. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen overleven, voor je eigen succes. Weet je dit met je eigen kunst als product of service te doen, dan heb je het mooiste bestaan gecreëerd op deze wereld. Daar drinken we op, PROOST!

4 Comments

 • Colette van der Wal

  Reply Reply 9 mei 2018

  Ha Peter,

  Leuk dat ik je gevonden heb.
  Je beschrijft precies de dingen waar ik mee worstel.
  Met extra handicap dat mijn omgeving ALLEEN maar ziet dat ik te weinig geld binnen breng waardoor er wordt gezegd: ,,Wat zit jij nou de hele dag eigenlijk te doen?”
  Het maakt me verdrietig en het bevordert geen vooruitgang.
  Ik werk me suf om mijn werk op andere manieren aan de man/vrouw te helpen maar het zichtbaar worden in die immense massa illustratoren, kunstenaars of alles wat zich tegenwoordig kunstenaar noemt….dat is op dit moment het grootste probleem.
  Groet,
  Colette

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 12 juni 2018

   Ik begrijp precies wat je bedoelt Colette, je werkt er hard voor maar de uitkomst laat dat (nog) niet zien. Kom anders eens langs op het Event Kunstenaars Verdienen Beter dan vertel ik er meer over!

 • Sjoerd

  Reply Reply 10 mei 2018

  Vet hoor, het is gewoon iets nieuws dat we kunnen leren inderdaad!

  “Ieder mens heeft issues en heeft een primaire zelfafwijzing. Meestal in het verlengde van; “Ik ben niet goed genoeg.” Maar de waarheid is; ‘Het is onze, human condition’. Voor veel mensen niet een echt dagelijks probleem, maar voor de kunstenaar wel. Hij of zij zal hiermee aan de slag moeten.”

  ^ Dit vind ik heel sterk beschreven.

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 12 juni 2018

   Bedankt Sjoerd! Zie ik je op mijn Event?

Leave A Response

* Denotes Required Field