Eén kunstenaar te zijn is niet genoeg om succesvol te worden.

Ontdek de tweede kunstenaar in jezelf

Eén kunstenaar te zijn is niet genoeg om succesvol te worden.

Als je een kunstenaar bent maak je mooie dingen of te gekke dingen. En als je een creatieve professional bent zijn die fantastische producten niet alleen voor eigen gebruik maar ook klaar om de wereld te verrijken; Foto’s, schilderijen, keramiek, maar ook workshops.

Mijn stelling is; ‘Hoe beter en hoe meer talent jij hebt, hoe meer jij de tweede kunstenaar in jezelf nodig hebt voor jouw succes . Waarom?’

Ik coach veel kunstenaars en laatst zat Herman (uiteraard niet zijn echte naam) bij mij aan de tafel. Herman is fotograaf, en een goede ook! In het gesprek kwam al snel de laptop op tafel en de foto’s vlogen over het beeldscherm. Overal was het raak; in Toscane, op een zeiljacht, op vakantieplekken, mensen, dieren. Bam, allemaal topfoto’s. ‘Ja, ik heb er wel 15.000. Allemaal netjes opgeslagen in mappen hoor.’

‘Ok, nog geen man overboord’, dacht ik totdat: ‘Kijk en dit is mijn website…’. Oeps nu wel! Plons. Herman kon nogal wat, dat was op zijn site nu ook wel duidelijk. En als het er nog niet bij zat, dan nam hij graag een opdracht aan. Juist ja, maatwerk was ook mogelijk. Bedrijfsfotografie, kinderportretten, huisdieren. Als we nu toch bezig zijn, tja je weet het nooit. Alleen leverde de site niet echt veel op en Herman snapte niet waarom dit zo was: Keuze genoeg?

Mijn advies aan Herman: ‘If you want to do everything for everybody, you end up doing nothing for nobody.’ Touché.

Herman: ‘Ja maar ik vind alles leuk.

Ik: ‘Dat is duidelijk, maar het is nu tijd dat er een tweede kunstenaar in  je opstaat. Zie al jouw foto’s als pixels en gebruik die pixels vervolgens om een nieuw plaatje op te bouwen. Dat plaatje gaat over jou, waarom je maakt wat je maakt, waar je passie ligt, waarom je ze zo maakt als je ze maakt. Hoe kan iemand jou herkennen? Dit plaatje is het plaatje dat je jouw publiek laat zien. Dit in plaats van die hele emmer vol over ze heen te gooien zo van : ‘Zoek het maar uit’.

Stel je voor dat je een foto aan een fan hebt verkocht. Vervolgens komt de buurvrouw binnen, loopt recht op de foto af en zegt: ‘Nee, hè, ’t is toch niet waar? Is dit een echte … Herman? Zo herkenbaar!’ Wat kenmerkt jouw werk? En om je vast in de goede richting te brengen Herman, ‘less is more’.

‘Mijn grote schildersmeester, Peter Schenk, had een grote traditie. Als een van zijn leerlingen een expositie had, ging hij de dag voor de opening naar de expo. Hij haalde daar dan een aantal werken van de muur. Door deze actie verdubbelde het niveau van de expo direct. Ja Herman, waar verhaal. Die schoten hagel van je zijn voor niemand goed. Niet voor jou en niet voor de klant. Niemand snapt er wat van. Wie je bent, waar je voor staat. Je moet keuzes maken. Zie het als het maken van een foto. Je klikt op een bepaald moment, met een bepaalde belichting, en het juiste diafragma. Daarna bewerk je hem nog na, snijdt hem uit, bewerk je contrast, helderheid, kleurlevels . Nou, dat is dus precies wat je nu nog een keer moet doen. Maar dan met je hele oeuvre. Als jij maar 5 foto’s per thema mocht kiezen, welke zouden dat dan zijn? Dat is nou die tweede kunstenaar in jou.’

Herman: ‘Oeps, ik snap het, maar ik vind dat wel erg moeilijk.’

Ik: ‘Klopt Herman en nu snap je ook mijn statement dat ART-repreneurschap gelijk opgaat met persoonlijk leiderschap. Nu komen de grote vragen aan bod: Wie ben ik? Wat wil ik achter laten als ik er niet meer ben? Waar geloof ik in, wat is mijn visie en waar kan ik een verschil maken?’

Tot zover Herman. Nu even over jou. Is het voor jouw publiek duidelijk waar jij voor staat? Is jouw werk herkenbaar? Klopt het verhaal eromheen met wat jij echt wilt neerzetten in deze wereld?

Leuke test:  vraag een paar onbekenden even door je Facebook-timeline te laten bladeren en je Instagram. En laat ze vervolgens vertellen wie jij bent. Auw nu al pijnlijk, alleen de gedacht al?

Dit blog kan jouw begin zijn jezelf serieuzer te nemen. Dit is wat ik bedoel met de tweede kunstenaar in jezelf naar boven krijgen. Waarschijnlijk is de beste en tevens makkelijkste tip wel: Word steeds meer jezelf en ga dat zo helder en ongefilterd mogelijk delen met de wereld.’

Of zoals ik mijn studenten leer: ‘Word extreem jezelf!’

5 Comments

 • Marianne Schuit

  Reply Reply 5 februari 2019

  ja ik denk dat je gelijk hebt.

 • Rob Wighman

  Reply Reply 5 februari 2019

  Hai Peter,

  Duidelijk verhaal en ook een goed advies.
  Ik heb heel lang praktisch alle klussen aangenomen die op mijn pad kwamen.
  Voornamelijk via reclamebureaus, van visuals tot airbrushes en meer.
  Tot ik de gelegenheid kreeg om me te focussen op stripverhalen en cartoons.
  Op dit moment staat mijn site op ‘hold’ omdat het stripwerk gedaan is en ik graag op één nieuw project wil richten. Minder in opdracht veel meer vanuit mij zelf.

  Groeten,

  Rob Wighman

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 12 maart 2019

   Goed bezig Rob!

 • Hele goede posts Peter!
  Allemaal raak ??✨?
  Gr Esther

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 12 maart 2019

   🙂

Leave A Response

* Denotes Required Field