Ik ga een boek schrijven

Boek Peter Maasdam

Experts hebben een boek geschreven, dus als ik een boek schrijf ben ik een expert.

Is het echt zo simpel? Misschien wel, misschien niet.

Toch zijn er meerdere redenen dat ik het doe en wellicht denk jij straks na het lezen van dit blog ook wel: Ik ga een boek schrijven.

Waarom ik een boek schrijf?
Ja, ik denk inderdaad dat het goed is voor mijn zichtbaarheid en positionering om een boek te schrijven. In mijn geval gaat het om creatief ondernemerschap op de kaart zetten. Het is gebruikelijk in het professionele veld waar ik me nu begeef, inspiratie-spreker en het geven trainingen, dat de leiders een of meerdere boeken op hun naam hebben staan.

Het geeft aan dat je wat te vertellen hebt en het feit dat je gepubliceerd bent, is een goed teken. Het is de moeite waard om in jou te investeren en de uitgever is de poortwachter van de kwaliteit. Dat je vandaag de dag zelf je boek uit kan geven, zal in de toekomst tot status-inflatie leiden, maar dat is nog lang niet bij iedereen bekend.

Voeg daaraan toe dat je een ‘best selling author’ bent en je expert-positioning zit geramd.

Waarom niet?
Het lijkt wat flauw en simplistisch allemaal, maar ik denk dan: waarom niet? Doe het maar eens. Een boek schrijven. Een uitgever zoeken. Investeren in tijd en misschien ook geld, maar ook vooral met je billen bloot gaan. Want stel je voor dat je toch niet zoveel te vertellen hebt, of je dodelijk saai bent, dan val je toch flink door de mand met al je praatjes.

Precies, het proces filtert het er vanzelf allemaal uit.

Ordenen van je gedachten
Een van de mooie bijeffecten voor de schrijver is dat hij zijn gedachten moet zien te ordenen tot een goed leesbaar verhaal. Ook zal hij keuzes moeten maken. Je kan immers niet alles in één boek proppen wat je te vertellen hebt. Daarnaast kom je gaten tegen in je verhaal. Inconsistentie komt gewoon harder aan het licht als je iets opschrijft, dan wanneer je het vertelt, bijvoorbeeld op een training.

Best cool eigenlijk.

Wat is de winst voor de lezer?
In de marketing wordt er regelmatig over een low-entry-product gesproken. Een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met jou en wat je te bieden hebt. Een boek is daar een prachtig voorbeeld van. En voor de ondernemer is het boek bovendien een mooi visitekaartje.

 

Even tussendoor… begint het bij jou nu ook al te kriebelen, jouw eigen boek? Ik was het al meer dan 10 jaar van plan, maar nu gaat het echt gebeuren. Misschien vraag je je af wat de titel wordt, maar dan kunnen we elkaar een hand geven. Ik weet het ook nog niet.

 

Geld verdienen met je boek?
Zie ik mijn boek als een cash-cow? Nou, nee niet als zodanig. Het gaat mij erom dat het ART-repreneurschap (geld verdienen met jouw creatieve passie), op de kaart van Nederland wordt gezet. Mijn boek gaat ervoor zorgen dat ik op plaatsen kom te liggen waar ik anders niet zichtbaar zou zijn. En dat ik uitgenodigd word op plekken waar ik anders niet gekomen zou zijn. Hierdoor gaat mijn bereik omhoog en mijn Facebook Advertisement Budget naar beneden, ik ben namelijk al lekker op weg met mijn Know-Like-Trust.

Maar let op!
Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, toch? Inderdaad, want als je een kloteboek schrijft, ben je hoop tijd, geld en aanzien kwijt. En dat is waarom ik het statement van het begin van dit blog durf te onderschrijven: Experts hebben een boek geschreven, dus als ik een (goed) boek schrijf ben ik een expert.

Nu jij
Heb jij ook een boek in je zitten dat eruit moet? Ik heb een uitgever en een schrijfcoach gezocht. Misschien ook een mooie eerste stap voor jou. Je komt er al snel achter of het zin heeft of niet.

Maar ook als je kunstenaar bent en niet schrijvend bent ingesteld, zou ik zeker overwegen een boek te publiceren over jezelf en je kunst. Breng een fotograaf, een grafisch ontwerper en een tekstschrijver in stelling… en go!

Voor jou geldt dan: Grote Kunstenaars hebben een boek, dus als ik een boek heb, ben ik een Grote Kunstenaar.

Veel succes en ik hou je op de hoogte over . . . mijn boek!

1 Comment

  • Roy Jongeling

    Reply Reply 31 oktober 2018

    Ja, schrijf al sinds een paar jaar en het liefst verhalen. Onder het pseudoniem Arjon Geling (een anagram van mijn naam, want ik heet officieel A.R.Jongeling). Vooral omdat het schrijven in de ‘IK’ vorm gauw zo’n ego document zou kunnen worden. Schrijven in de derde persoon gaat mij gemakkelijker af en maakt mij vrijer en openhartiger.
    Heb in de loop der jaren een paar schrijfcursussen gevolgd en kreeg daarvoor goede en opbouwende kritieken van de docenten.
    Omdat ik ook tekeningen en collages maak, is het de bedoeling dat ik vooral verhalen wil schrijven in combinatie met illustraties en/of afbeeldingen van mijn kunstwerken.

Leave A Response

* Denotes Required Field