Blijf FCKNG leren!

Blijf FCKNG leren!

Sinds kort zit ik op Bikram Yoga. Je weet wel; zesentwintig poses in 40 graden, negentig minuten met dertig andere zwetende medezwoegers. Vroeger hoorde ik weleens van mensen die dit soort activiteiten deden dat je na de les alleen maar trek hebt in gezonde dingen. “Op zo’n avond drink je zomaar geen alcohol en je eet alleen maar wortelen! Dat is wat je lijf vraagt.”

Wat een gelul, dacht ik dan, maak dat de koekoek wijs. Nou, ik heb niet graag ongelijk, maar ik haal in dit geval 100% bakzeil. Geen woord gelogen. Ik hoor nu ook tot deze groep. Lesje Bikram en alleen maar gezonde trek. Wie had dat ooit gedacht?

Je bent nooit te oud om te leren. Ik ben genezen van mijn scepsis over de bikram healthy vreetkick en weer een ervaring rijker, die smaakt naar meer. Het grote genot van een leergrage houding. Veel mensen denken hier, tot mijn grote frustratie, anders over (meer over de oorzaak hiervan verder in deze blog).

Ik hoor zoveel geklaag over het feit dat je vandaag de dag wordt platgegooid met reclame voor trainingen op Facebook, Instagram en andere sociale media. ‘Wie haalt het in zijn hoofd mij te overvoeden met ongevraagde propaganda voor alwéér een personal development training, een afvalprogramma of een online click-funnel-strategie?’

Ik denk juist: wat een luxe om uit al dat aanbod iets te kiezen waar ik behoefte aan heb! Stel, ik heb persoonlijk nog wat nare blokkades. Ik heb best wat overgewicht of ik moet wat aan mijn commerciële vangnet doen op social media. Dan is het toch goed om te weten dat zoveel mensen mij kunnen helpen met mijn probleem?!

Maar de gemiddelde medemens voelt zich gespamd. Ongevraagd wordt er geprikt op plekken die gevoelig zijn. Plekken waar hij niet zomaar op gedrukt wil worden.

Waarom ben ik hierover EXTRA gefrustreerd (naast het feit dat ik niet van klagers houd)? Nou, omdat ik zelf zo’n zwakke-plekken-prikker op Facebook en Instagram ben! Ik ben een SPAMMER…

 

…of niet?

 

Je hoort bij de doelgroep. Auw.
Laten we eens kijken wat er precies bij die klagers gebeurt. Er ontstaat weerstand. ‘Ben ik niet goed genoeg?’ In je achterhoofd weet je best dat je die handel niet zomaar op je afgevuurd krijgt. Dit schot hagel is op jou persoonlijk gericht. Adverteerders filteren zich een ongeluk en guess what? Jij hoort bij die doelgroep die de zin in het leven kwijt is, bij wie de bevallingskilo’s nog steeds zichtbaar zijn, of die nodig met andere mannen (of vrouwen), in de bergen en met een groot kampvuur, moet re-connecten met de oerman die ergens ondergesneeuwd naar adem ligt te snakken tot het moment dat jij hem reanimeert. En dat is niet wie je wilt zijn, een doelgroep. Jij bent immers UNIEK!

Maar reclame werkt. Er wordt iets getriggerd in ons. Diep vanbinnen wil je eigenlijk wel toehappen – op meerdere vlakken. Maar andere stemmen, in jou en buiten jou, houden je tegen. De basis van een verslavende, gekmakende interne dialoog is gelegd. En mocht je toehappen op zo’n trainingsproduct, dan geef je indirect toe aan het feit dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. En misschien is de buitenwereld het daar zelfs gruwelijk mee eens.

Waar komt onze aversie voor trainingen vandaan?
Tot ongeveer je achttiende ben je in Nederland overgeleverd aan een schoolsysteem. Je bent verplicht mee te hobbelen in die kar die de samenleving voor jou klaar heeft staan. Een basisschool en een middelbare. Ik zal eerlijk zijn. Het was niet mijn favoriete bezigheid, school. Velen van ons hebben trauma’s uit die tijd. De mijne? Hardop moeten voorlezen. Hartkloppingen en slapeloze nachten. Wat zijn de jouwe? Werd je gepest, durfde je niet te gymmen, was het je beugel of die bril?

 

Maar daarna mag je kiezen. Jippie!

 

Alleen vaak weet je nog niet wat het leven te bieden heeft, laat staan de opleiding die jouw springplank zou moeten zijn naar de maatschappij. Je gaat naar een vakopleiding, hogeschool of universiteit. In deze instituten zitten mensen (kinderen) die vaak ook nog niet ontdekt hebben wat ze van dit leven willen maken. Het is dan ook niet gek dat ik weinig mensen ken die exact het vak uitoefenen waarvoor ze in eerste instantie hebben doorgeleerd. Ik denk dat het nog geen twintig procent zal zijn.

Hoe zit dat bij jou? Stop met lezen en ga in gedachte bij vijf mensen uit je directe omgeving, inclusief jezelf, na of je dit herkent.

School als ‘moetje’
Tja, als maatschappij moet je wat. Je moet wat bieden aan de nog ongeschoolde mens. Dat hoort bij beschaving. Wat is het resultaat van deze opgelegde, niet altijd even inspirerende, schoolcarrière?

 

 • Jij bent niet goed genoeg (leren wordt je opgelegd)
 • Anderen bepalen de inhoud van jouw leren (je hebt er geen inspraak in)
 • Je wordt beoordeeld (anderen vellen een oordeel over jou)
 • Je verliest tijd (anderen hebben tijd van je afgenomen)
 • Het is niet effectief (veel leerstof waar je niets aan had)

 

Samenvattend kan dat leiden tot de volgende overtuiging:
Leren levert mij niet veel op. Het is iets dat anderen mij aandoen. Ik moet hier ver weg van blijven in de toekomst. Ik ga het lekker zelf fixen!

Deze basis van chronisch wantrouwen is dus in onze jeugd al ontstaan. Automatisch verzetten we ons elke keer wanneer er een training op ons beeldscherm verschijnt. Zeker als het er steeds meer worden én je je realiseert dat er vaak een gehaaide business achter zit. Tot nu toe is het allemaal heel begrijpelijk.

Maar de grote vraag is: moeten we ons hierbij neerleggen?

 Wie is hier eigenlijk de baas?
We worden langzaamaan volwassener. We komen tot de conclusie dat de manier waarop onze ouders ons hebben opgevoed niet altijd voor ons werkt. We stoten onze neus, reflecteren, houden de mooie waarden vast en creëren nieuwe waarden die beter voelen en ons vooral meer helpen. De kans dat dit gebeurt is het grootst wanneer we in ons leven ergens tegenaan lopen. Bijvoorbeeld als een relatie spaak loopt, we geen werk vinden of als we met onze gezondheid beginnen te kwakkelen.

Alleen… niet iedereen slaagt erin om na een goed gesprek met hun vriendin en een zelfhulpboek de blokkades glad te strijken. Het zelf-fix-gehalte wordt zwaar overschat. Toegeven aan hulp van buiten? Dat is een brug te ver. Vanuit het Ego zeer begrijpelijk. Hij wil je beschermen tegen nieuwe-oude pijnen. De oude weerstand tegen leren komt boven. En als de tijd voortschrijdt, zijn de blokkades uitgegroeid tot splijtzwammen in je relatie, de Chinese muur van je carrière of het arsenicum van je gezondheid. De vraag dient zich aan: Wie is hier nu eigenlijk de baas?

Hulp vragen is een leiderschapskwaliteit
Laatst hoorde ik dat het vragen naar hulp een leiderschapskwaliteit is. Dus, geen teken van zwakte maar van moed. Dat vond ik een mooie. Het is volwassen gedrag. De egojas afschudden, is een actie waarbij je verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van jouw ‘tekort’ (datgene waar je last van hebt).

Het gebruiken van trainingen en leerprogramma’s kan jouw leven bijzonder verrijken. Heb je het idee dat je best heel regelmatig alcohol drinkt en wil je onderzoeken of je nog zonder kan, dan kan je dit in je eentje doen of met een hulpprogrammaatje tegen een geringe investering. Wil je ontdekken of yoga iets voor je is, maar je durft (nog) niet in een groepsles? Probeer het even met een online cursus. Ik zelf probeer creatieve ondernemers zakelijker te maken. Kom eens naar mijn introductiedag, Kunstenaars Verdienen Beter. En ga zo maar door.

Weet je wat het punt is? Dit soort producten kunnen het begin zijn van een nieuwe carrière, een fantastisch swingende relatie, een compleet nieuw leven.

Hoe dan wel?
Het meest laagdrempelige zijn boeken. Die kun je zelfs stiekem kopen en achter de rest van je boeken verstoppen. Niemand hoeft te weten wat jij leest. Ik lees bijvoorbeeld altijd ‘een leerboek’ (non-fictie) en ‘een echt boek’ (een verhaal). Hoe zit dat met jou?

Het is jammer dat het lezen van ‘De Kracht van het Nu’ je niet blijvend van je hersenspinsels en stress af helpt. Er is altijd méér nodig. Maar zoals je nu, na het lezen van dit blog zult beseffen: Er is er maar één de Baas over Jouw Leven. Precies, dat is degene die ’s ochtends voor jouw spiegel staat en zijn eigen spiegelbeeld aanschouwt.

 

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Jij bent nu écht aan het roer en mag echt zelf bepalen wat, hoe, wanneer, voor hoeveel, hoe lang en door wie jij getraind wilt worden. Doe het dan! En voor je het weet ervaar je hoe goed het voelt aan het roer van je eigen opleidingsschip te staan.

 

GA FCKING LEREN!

 

Hoe? Hierbij wat tips:

 

 • Onderzoek wat je nodig hebt in je leven. Denk hierbij aan gebieden als persoonlijke ontwikkeling, relaties, spirituele ontwikkeling en zakelijke ontwikkeling.
 • Beslis of dit het onderwerp is waar je ook een betaalde training of cursus voor wilt volgen. Je kunt in deze fase ook de vraag stellen: Wat kost het me als ik deze training niet volg?
 • Kijk of de trainer een autoriteit is in zijn vakgebied. Belangrijk is hierbij te onderzoeken of hij hetgeen waar hij les in geeft ook daadwerkelijk op een redelijk niveau zelf heeft ‘gecrusht’.
 • Bekijk ook de testimonials, neem hier even de tijd voor.
 • Wat is de investering? Mocht het een commerciële training zijn, of een training waardoor je meer geld gaat verdienen, kijk dan wat voor jouw gevoel de terugverdientijd Binnen één of twee jaar zijn overzichtelijke perioden.
 • Doseer. Ga niet iedere training als een junkie af, maar kies met beleid welke training je op welk moment volgt. Niet alles hoeft in één keer.
 • Mocht het om ‘geluk-achtige-zaken’ gaan zoals een betere relatie, beter met stress omgaan, opvoeding van kinderen, omgaan met problemen uit je jeugd, probeer dan bij jezelf aan te voelen hoeveel het je waard is als daar verbetering in komt.
 • Probeer zelf te ontdekken wat de verschillende leereffecten zijn voor jou tussen online en fysieke trainingen.
 • Erger je je nu nog steeds aan bepaalde reclames? Op verschillende platforms zoals Facebook, Instagram kun je ze uitzetten. Rechtsboven zie je meestal een mogelijkheid. Die specifieke reclame zal jou niet meer lastigvallen.

 

Mijn bikram-ervaring was een eye-opening experience. Zo kan het jou ook vergaan met leren als volwassene. Zorg dat je verslaafd raakt aan af en toe een training, cursus of andere inspirerende gebeurtenissen. Je zult snel merken dat goede acties op dit gebied naar méér smaken. Net zoals gezond eten een logisch gevolg van Bikram Yoga is.

 

 

5 Comments

 • Sarai van de Boel

  Reply Reply 16 januari 2018

  Peter, Wat mij opvalt is dat de huidige generatie jongeren van rond de 16 / 17, althans in Nederland, al behoorlijk zelfstandig zou willen bepalen wat hij of zij zelf wil leren. De punten die je noemt zijn herkenbaar, maar ik denk dat ze niet trainingsmoe worden vandaag de dag, maar wel schoolmoe en ze zich verstoord voelen door het vastomlijnde aanbod en dit hen (inderdaad) afhoudt van wat ze eigenlijk willen leren. Dit signaleer ik bij mijn eigen kinderen. School zou veel meer op maat en gedifferentieerd mogen zijn. School als een trainingswalhalla! haha

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 18 januari 2018

   Zeker Sarai, dank je voor je reactie. Eens, ik schreef inderdaad met de (wat oudere) volwassenen in mijn hoofd. Ik hoop dat kinderen die nieuwsgierigheid behouden en durven actie te nemen om later opleidingen en trainingen te kiezen waar zij behoefte aan hebben.

 • Marie-Liuise

  Reply Reply 21 januari 2018

  Hoi Peter,
  Ik ben het helemaal met je eens en wat goed dat je mensen stimuleert om te blijven leren. Maar kan dat met wat minder woorden? Jemig, wat een lap tekst, ik was halverwege moe van de herhalingen. Leerpuntje voor jou: hou het beknopt en to the point!
  Groetjes,
  Marie-Louise

 • Willeke Vrij

  Reply Reply 21 januari 2018

  Grappig, ik gebruik ook trainingen en leerprogramma’s die gratis worden aangeboden op Facebook om mezelf
  te ontwikkelen. Je steekt er altijd wat van op! Als ik er meer van wil en het is betaalbaar, ga ik voor het echie.

 • Michel

  Reply Reply 24 februari 2018

  Wat maakt jouw de autoriteit? Dat is de vraag die ik me meestal stel als ik je weer als ad tegenkom op Instagram of Facebook. Nieuwsgierig ook of je uiteindelijk beter doet dan wij. Op verkoop dan. Want qua organische online promotie kun je niet tegen ons op. We vinden het wel dat je het slim aanpakt qua zelfpromotie. Duidelijke propositie en duidelijke doelgroep.

  En dan is er ook nog een van ons docent. Dus het verhaal over school en leerlingen kennen we ook maar al te goed.

  Maar die vraag over autoriteitsschap blijft wel hangen.

Leave A Response

* Denotes Required Field