Authentiek kunstenaar of commerciële hoer?

kunstenaars verdienen beter

Authentiek kunstenaar of commerciële hoer?

“Mensen vinden mijn kunst donker, depressief, maar ik kan toch niet zomaar alles over een andere boeg gooien als een commerciële hoer?” Die vraag werd mij tijdens de Questions & Answers van mijn event Kunstenaars Verdienen Beter gesteld. Voor een doorgewinterde marketeer zou het antwoord een no-brainer zijn: doen wat de markt vraagt. Voor de zichzelf respecterende kunstenaar is het vloeken in de kerk. Alsof hij de Mount Everest op blote voeten moet beklimmen. Mijn antwoord was: “Wat is het probleem precies? Dan blijf je toch gewoon in je sombere grot?” Maar je raadt het al: de kunstenaar wilde meer geld verdienen.

Meer geld willen verdienen versus kunst maken waar niemand zin in: een spagaat waarin sommige kunstenaars terecht zijn gekomen en niet meer op eigen kracht uitkomen. Ze zitten vast in hun eigen moeras van pijn: pijn van niet gezien worden, te weinig geld verdienen en anderen er met hun geld vandoor zien gaan. De wereld is keihard en blind tegelijk.

Maar weet je? Iedereen krijgt wat hij verdient. Jij ook. De wereld is altijd in beweging en derhalve in balans. Wat bedoel ik daarmee?

Als jij niets verdient is dat per definitie omdat jij geen waarde levert aan wie dan ook.

Hoe pijnlijk het ook is te zien dat vele commerciële kunstenaars ‘makkelijk’ hun geld binnen harken, de bal ligt altijd weer bij jou om iets veranderen. Trouwens… niets veranderen mag ook, hoor. Ophouden met zeuren is dan wel fijn voor je medemens.

De Volg-Orde bepaalt ons denken (en dus ons leven)

Er is een raar fenomeen in de wereld. Ik wil het graag de Volg-Orde noemen. Je gaat uit van hetgeen er al eerder was.

Laat ik dit uitleggen met een voorbeeld.

Toen ik mijn bedrijf kunstuitleen ART4U op 1 maart 1988 inschreef bij de Kamer van Koophandel, was er van internet nog geen sprake. Later barstte de domeinnaamregistratie los en ik was de gelukkige die KUNSTUITLEEN.NL als eerst claimde (en kreeg). Vanaf dat moment stond er linksboven op ons briefpapier keurig ons ART4U-LOGO en in de kleine lettertjes onder ons adres ‘www.kunstuitleen.nl‘.

Het heeft ongeveer twintig jaar moeten duren totdat een stagiair erover viel: “Waarom heten jullie ART4U als je de mooiste domeinnaam hebt die er is?” Tja, omdat we EERST ART4U heetten en DAARNA de KUNSUITLEEN.NL bemachtigden. Waarop hij zei: “Ok, maar als je ’s ochtends de beste domeinnaam weet te registreren in de branche, ga je ’s middags ook geen brainstormsessie houden hoe je je bedrijf gaat noemen!” Uhhhhh, tja das een goeie. Die middag besloten we van naam te veranderen.

Wat heeft dit nu allemaal te maken met kunstenaars?

Kunstenaars maken in eerste instantie kunst. Ze nemen les of bezoeken een kunstacademie. Ze ontwikkelen een stijl en identificeren zich met HUN werk. Pas in tweede instantie komen ze in aanraking met de markt. Volg-Orde dus. Vervolgens schieten ze in hun pijn als hun kunst niet verkoopt en zeker als het publiek aanmerkingen heeft in de orde van: “Wel een beetje somber allemaal, he…”

Geen probleem voor ondernemers met gewone producten, want die kennen het fenomeen feedback: ze passen producten aan, zodat de markt er wél wat mee kan.

Maar hier komt het:

Kunstenaars zijn vaak geen ondernemers. Waar informatie uit de markt door een andere ondernemer op prijs gesteld wordt ter verbetering van zijn product, kruipt de kunstenaar als aangeschoten wild terug in zijn grot, sputterend dat de wereld nog niet klaar voor hem is. Of nog erger, hij gaat in de aanval om zijn werk te verdedigen, uit te leggen. Een troosteloze happening, want over smaak valt immers niet te twisten.

Is er hoop? Ja!

Als jij niet tot die groep hoort, lees dan vooral door! Wie openstaat voor verandering, heeft wat aan de volgende tips.

Tips voor authentiek kunstenaarschap

 • Je bent niet wat je doet. Wat je doet is de vorm waarin jouw creatieve passie zich manifesteert. STOP met je te identificeren met je kunst.
 • Als je omhoog gaat naar het WAAROM van jouw artistieke Missie, kun je daarna weer neerdalen in een andere vorm, ZONDER in te boeten aan authenticiteit. Een nieuwe vorm die een groter publiek aanspreekt.
 • Neem opmerkingen van derden aan als feedback. En wat is het enige goede antwoord hierop? Een simpele ‘dankjewel‘.
 • De allerbelangrijkste feedback is te halen bij de mensen die jouw creatieve product al een hebben afgenomen. Hun informatie is het zaadje die jij kunt laten uitbloeien tot prachtige planten.
 • Als je toch meer geld wilt verdienen met je kunst, zonder aan je kunst te komen, zal je extreem meer zichtbaar moeten worden, jouw specifieke doelgroep penetreren, je verhaal op orde hebben (tot expertstatus aan toe) en dit breed uit weten te dragen. Je moet een nieuwe context bepalen waarin jouw kunstproduct anders beleefd wordt en zal een goed verkoopplatform moeten hebben.

Kortom: wees extreem jezelf, tenzij je daar niets mee opschiet!

***

Jouw ART-repreneurschap: own it!!

Zet je creativiteit ook in om je brood te verdienen. Ik noem dit ART-repreneurschap. Het zijn ondernemersvaardigheden die je kunt leren. Ik begon ooit met niets op een zolderkamer. Nu heb ik een prachtig bedrijf in de kunst, met tientallen medewerkers. Zo ver was het nooit gekomen als ik me niet had ontwikkeld in ondernemerschap. Sterker nog, voor mij is er niets mooiers dan op een creatieve manier ondernemen!

Als je je de mindset van een ART-repreneur eigen maakt, dan kan het niet anders of je zult succesvoller zijn. Ik help je er graag mee.

 

4 Comments

 • Anouk Slegers

  Reply Reply 4 oktober 2017

  Als kunstenaar met een marketing verleden struggle ik hier ookal langer mee, ik blijf dicht bij mezelf, vetkoop goed maar word her en der afgeschoten : tja maar jou werk is ookzo commercieel !! Wasrdoor ik vragen aan mezelf stelde over mijn integriteit als kunstenaar zijnde.
  Fijn verhaal dat me support op deze weg verder te gaan.
  Dat ik MAG verkopen bij leven🌹Dank je wel voor je duidelijke verhaal.
  Gr Anouk

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 16 oktober 2017

   Hi Anouk, dank voor je reactie. succes met het vinden van jouw MEEST COMMERCIËLE – AUTHENTIEKE STIJL.
   groet Peter

 • Marlien Venema

  Reply Reply 20 mei 2018

  Dankje Peter. Dit is een echte aha erlebnis. Ik voel me al langer schuldig, omdat ik het wil doen zoals jij hier beschrijft. Nu ik jouw methode herken, ga ik me er extra voor inzetten. Ik kan in juni niet, maar doe je later in het jaar nog eens zo’n event? Dan kom ik langs!! Hartelijke groet Marlien

  • Peter Maasdam

   Reply Reply 12 juni 2018

   Hoi Marlien, niet schuldig voelen! Yes na de zomer komt er nog 1, houd mijn pagina in de gaten voor de datum! groet peter

Leave A Response

* Denotes Required Field